Sök
  • Anna

Hur skriver man videomanus?

Uppdaterad: 31 aug 2020

Det finns lika många sätt att skriva ett manus som att ta sig från Stockholm till Paris. Att skriva manus till en spelfilm och att skriva manus till en superkort film för sociala medier är förstås helt olika saker. Här fokuserar vi på video för sociala kanaler.


Manus för film och video som visas i sociala medier


På Facebook, LinkedIn och i andra liknande kanaler rekommenderar man att en film är runt 20 sekunder för att få bästa effekt. Även om det såklart går alldeles utmärkt att göra längre filmer bör de inte vara längre än ett par minuter. När du har så lite tid på dig gäller det att planera innehållet väl. Det finns ett antal frågor du behöver ställa dig innan du kan börja skriva och planera ditt videomanus.


Så skriver du ett videomanus!


1. Vad har videon för syfte?

Med andra ord, vad ska filmen hjälpa dig att uppnå? Vill du locka till mer läsning, uppmana någon att kontakta dig, få tittaren att sprida filmen vidare, förändra synen på ditt varumärke eller bara visa att du finns?


2. Vem är den primära målgruppen?

Fundera noga över vem du vill nå fram till? Vad har den personen för behov och hur kan innehållet i din film locka mottagarens intresse?


3. Vad är det viktigaste att ha med?

Du kan omöjligt säga allt du vill på 20 sekunder, därför måste du välja bort och prioritera. Fundera över vad som är viktigast att berätta just nu och vad som kan vänta. Välj, forma och polera tills du har ett tydligt budskap.


4. Hur ska du få fram ditt budskap?

Du vet nu vem som är avsändare, vem som är mottagare och vad som ska berättas. Då är frågan: på vilket sätt? Ska du jobba med humor, allvar eller fakta? Målet är att skapa en känsla som gör att du når fram till fin målgrupp och att filmen uppnår sitt syfte.


5. Sätt dina tankar och idéer på papper - skriv ditt videomanus!

När du skriver videomanus behöver du planera vad som ska sägas, synas och höras. Börja med att skriva ner en stomme, strukturen i din video. Fyll sedan på med detaljer som förstärker det du vill säga och ta sedan bort bruset, alltså sådant som tar fokus från ditt budskap.


Videomanus kommer i olika former!

Ibland tjänar du på att skriva ner exakt vad som ska sägas i filmen, men om människor ska intervjuas kan det vara bättre att låta dem använda sina egna ord. Vissa videomanus skrivs i detalj, andra är lösare i kanterna för att ge filmen möjlighet att formas under arbetet.


Det bästa är att utgå från punkterna ovan och försöka beskriva handling, innehåll, dramaturgi och känsla för andra inblandade som ska godkänna manuset innan inspelning. Under en inspelning händer ofta oväntade saker som är omöjliga att planera för, så vissa detaljer kan komma att ändras när videomanuset förvandlas till film. Det är en del av tjusningen med att jobba med video och film! Behöver du hjälp med att skriva manus? Varmt välkommen att höra av dig!51 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla